Historia i retur

Historia i retur

”Det enda vi lärt av historien är att vi inte lärt något av historien” uttalade Behrnad Shaw skrämmande nog verkar han ha rätt.

Prosastycket”Det som aldrig varit” skrev jag i mitten av 90-talet och publicerade i Västerbottens Kuriren och Västmanlads Läns Tidning  1997. Åter aktuellt med tanke på vad som händer här i Svedala och  mitt i mitt Europa

Efter mitt besök i Tersienstadt (Terezin) en onsdagseftermiddag med vänligt väder i mitten av 90-talet jag blev inspirerad att skriva den. För, visste jag inte bättre om det förskräckliga som hänt i denna denna lilla sömniga håla på sitt mest godmodiga humör skulle jag kanske vara benägen att svälja det som var på tapeten för tillfället.

I Sverige hade Ny Demokrati chockat sig in riksdagen med sin främlingsfientlighet, där de flyende bosnierna från balkankriget framställdes som det stora hotet. ”Lasermannen” John Ausonius härjade runt och skadesköt invandrare och satte skräck i omgivningen. Kanske gjorde han rätt, om jag inte visste bättre. Flyktingförläggningar attackerades. Den falske franske ”historiepofessorn” Robert Faurisson som egentligen var docent i fransk litteratur åkte runt i Europa och förnekade att förintelsen av judar överhuvudtaget ägt rum. Han togs på allt för stort allvar av allt för många.

Vem trodde det på 40 och 50 talet? Vem trodde det på i slutet på 90 talet? Men ständigt visar rasismen sitt fula tryne och försöker förneka sitt rätta jag.Samt bedyrar att den bara vill väl och värnar om mänskligheten. Men den har bara nya kläder, nya ord och en ny grupp av medmänniskor att lägga skulden på.